torsdag den 14. april 2016

Et spørgsmål om etik




Gennem hele vores liv lærer vi om hvad der er rigtigt og hvad der er forkert. Det påvirker os i den måde vi tænker og handler på, men det påvirker også den måde vi rejser på.
Det er nu ikke nok at finde et lækkert sted hvor man kan opleve noget, det skal også være etisk korrekt. Der er flere turister der nu ligger vægt på at de steder de besøger støtter op om kulturen i stedet for at nedbryde den. Der bliver stillet nogle krav fra EU kommissionen om at det skal påvirke miljøet så lidt som muligt når vi rejser.

I disse tider er en forlystelsespark som Sea World under luppen. Turister fravælger destinationen fordi de ikke vil støtte op om den måde de behandler deres dyr på. Flere danske rejsebureauer fjerner dem simpelthen fra deres program. Jeg oplevede det selv på min rejse til Orlando, hvor jeg fik mulighed for at besøge stedet, men jeg og mine medrejsende nægtede at støtte op om parken. Der er bare ting vi ikke vil bifalde. Vi lytter med vores hjerte med os når vi rejser, og tænker over hvad kan man leve med i sidste ende. Vi føler empati med de store dyr og ved at det på ingen måde er etisk rigtig, den måde de bliver behandlet på.
I ønsket om den mest autentiske rejse kan du risikere at komme til at støtte op om noget der ikke er hvad det giver sig ud for at være. Det ser man eksempelvis på det stigende antal af børnehjemsturisme. Hvor turister i Cambodja bestiller sightseeing og ender på et børnehjem for at se dem danse en nationaldans. De fleste af børnene har en forælder, men det er bedre økonomisk at have dem på børnehjemmet, hvor de går i skole og bliver instrueret i dans og sang til fordel for turisterne. Fra min synsvinkel er det på ingen måde etisk korrekt og Red Barnet advarer om at deltage i disse arrangementer, og jeg selv tager stor afstand fra det, men tænker andre turister over det? Bliver jagten på den helt autentiske rejse et spørgsmål om etik?



Litteraturliste:
http://etisk-handel.dk/ud-i-verden/asien/baeredygtig-turisme-%E2%80%93-ogsaa-i-fattige-lande
http://politiken.dk/rejser/storbyogkultur/ECE2793944/turister-fravaelger-forlystelsesparker-med-dresserede-hvaler/

http://ethicaltraveler.org/reports/destinations/the-worlds-ten-best-ethical-destinations-2016/
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/?uri=CELEX:52010DC0352
http://jyllands-posten.dk/livsstil/rejser/ECE8505223/turistdyr-lider-ofte/
http://www.visitdenmark.dk/sites/default/files/vdk_images/PDF-and-other-files/Analyser/2011/fremtidens-rejsebehov-2011.pdf
http://www.etik.dk/virksomhedsetik/b%C3%B8rnehjems-turisme-fastholder-b%C3%B8rn-p%C3%A5-b%C3%B8rnehjem
https://www.redbarnet.dk/Nyhed.aspx?ID=25&Action=1&NewsId=1862&PID=54
http://www00.unibg.it/dati/corsi/44119/70532-unwto_annual_report_2013_0.pdf
http://www.responsibletravel.org/news/Fact_sheets/Crest_RTI_TrendStats_print_1_4%20(3).pdf

Ingen kommentarer:

Send en kommentar